Tudja, hogy miért fontos az ivartalanítás?

TUDJA-E ÖN?
Hogy Magyarországon több mint 2000 kutyát ölnek meg havonta a gyepmesteri telepeken?
Fojtják vízbe, teszik ki erdőkbe, útszélére, hagyják sorsukra a nem kívánt szaporulatot?
Ez majd félmillió ártatlan áldozat évente!
Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy tegyen ez ellen, hogy segítse az állatvédőket ebben a harcban!
Ennek az útja, hogy nem vásárol, ÖRÖKBEFOGAD. És mindenekelőtt IVARTALANÍT!


Ez az egyetlen mód arra, hogy csökkentsük a kidobott, halálra ítélt kutyák, cicák számát, hogy felelős gazdiként járjunk el!
Hívjon minket, segítünk!
Csömöri Állatvédő Civil Szervezet – Kutyamenhely
+36 30 3 682 682 
www.csomoriallatvedok.hu www.facebook.com/csomorikutyak

Tudja, hogy miért fontos az ivartalanítás?

Amellett, hogy felelős döntést hoz, a kutyája egészségéért is sokat tesz vele!
Az állatok ösztönlények, nem gondolkodnak, hanem cselekszenek az ivarzás idején.
Hazánkban is óriási problémát jelent a nagyszámú gazdátlan állat. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok a felelőtlen gazda, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket.

Akik túlélik, de nem találnak befogadóra, azok az utcán tengődnek, idővel ők is ivarzanak és újabb ártatlan lények jönnek a világra. És még ha a kicsik új gazdához is kerülnek, tőlük is újabb és újabb keverék almok születnek. Ez a körforgás sosem szűnik meg, ha mi, emberek nem gondolkodunk felelősségteljesen és nem cselekszünk.

Az ivartalanítás nem csak a felelősség kérdése miatt fontos, de rengeteg betegség is megelőzhető vele.

A szuka kutyák ivari működése kb. 6-8 hónapos korban kezdődik az első tüzelés jelentkezésével, majd egy életen át tart. A legtöbb kutyafajta évente kétszer ivarzik, általában tél végén – tavasz elején és nyár végén-ősszel (a köznyelv ezt tüzelésnek nevezi). Az ivartalanítás mint műtét, minden esetben a petefészek és a méh eltávolítását jelenti és nem a petevezető elkötését. A kan kutyák ivarérése is kb. 6-8 hónapos korban kezdődik és egy életen át aktívak maradnak. A szukák tüzelésekor nagy nehézséget jelent a kan kutyák távoltartása, emellett a számukra is rengeteg problémát okozhat a tüzelő szuka jelenléte (péniszelőesés, agresszivitás, kellemetlen szexuális viselkedés, szökés).

Szuka kutyáknál az ivartalanítással megelőzhető a nem kívánt szaporulat, az optimális időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganatok kialakulásnak esélye illetve megelőzhetőek a petefészkek és méh daganatai.

Kan Kutyáknál az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye, megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek. Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.

Az ivartalanítás után pár hét elteltével a legtöbb esetben nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állatok gazdái lehetünk.

Csömöri Állatvédő Civil Szervezet – Kutyamenhely
+36 30 3 682 682
www.csomoriallatvedok.hu www.facebook.com/csomorikutyak