Felelős kutyatartás

A kutyatartás alap feltételei, melyet minden gazdinak be kell tartania:

Megfelelő életkörülmények biztosítása:
A kutya nem láncra való, és nem egy pár négyzetméteres kennelben kell leélje sivár életét. A kutya társállat, és az ember társaságában érzi jól magát. Minél több közös program, több aktivitás, a kutyatartás annál megfelelőbb. Megfelelő alvóhelyet, élőhelyet, életkörülményeket kell biztosítani kutyánk számára.

Szeretet. A kutyának szeretetre, elismerésre van szükség:
A kutyatartás, a kutya és az ember együttélése kölcsönös szereteten kell, hogy alapuljon. Fontos a kölcsönös szeretet és a bizalom. Ne éljünk vissza kutyánk érzéseivel, ne rajta töltsük ki mérgünket, keserűségünket, ne tegyük őt mások előtt nevetségessé, ne alázzuk meg. A felelős gazda tiszteletben tartja kutyája érzelmeit, és ezért cserébe a kutya teljes szívével embere mellett áll.

Megfelelő táplálás, étel, ital biztosítása:
A kutya nem táplálható megfelelően csak házi koszt maradékkal. Ételében megfelelő arányban kell lennie fehérje, zsír, szénhidrát, valamint vitaminoknak és nyomelemeknek. Mindezeket leginkább száraz vagy konzerv eledelek biztosítják optimálisan, de ha időnk engedi, főzhetünk is a kutyának, az is megfelelő lehet számára. (a főtt húst, farhátat stb. keverjük főtt rizzsel vagy puffasztott gabonával) Bármilyen ételt is kap a kutya, legyen előtte mindig friss víz. A kutya a szomjúságot sokkal rosszabbul és rövidebb ideig bírja, mint az éhséget. Nyáron sokkal több vízre van szükségük, ezt soha ne felejtsük el. Sertéshúst a kutyának nyersen adni tilos, férgességet okoz.
A kutya ugyan szereti a csokoládét, de az méreg számára. Ha mindenképpen édességgel akarjuk kényeztetni, vegyünk neki kimondottan kutyák számára készített kutyacsokit.
A kutya fogaira is vigyázzunk, adjunk neki csontot, amit rágcsálhat és vegyünk neki „kutyafogkefét” (Denta-stix), ami fogkő ellen véd.

Mozgásigényének rendszeres kielégítése:
A kutya lételeme a mozgás. A mozgásra nemcsak az izomzat megtornáztatása miatt van szüksége, hanem az élménydús események szellemi kapacitását is növelik. Rendszeresen mozogjunk kutyánkkal. A kertes házban élő kutya számára is szükséges biztosítani a rendszeres sétát.

Egészségének védelme:
Ha a kutya beteg, nincs mellébeszélés, azonnali állatorvosi segítségre van szükség. A megfelelő táplálással, a mozgásigény kielégítésével ennek kockázata alacsonyabb, de ahogy a kutyát élettartam kitolódik, ahogy a környezetünk egyre szennyezettebb, egyre gyakoribbak náluk is a civilizációs ártalmak okozta betegségek kialakulása.
A kutya oltási programját mindig be kell tartani a betegségek elkerülése érdekében.Nagyon fontos a kutyáknak a kullancs elleni védelme. Egyre több fertőzött kullancs van Magyarországon, nem csak vidéken. A babézia gyors felismerése megmentheti a kutya életét.

Amit a kullancsról tudni kell:
A kullancs kora tavasztól késő őszig, enyhe időben még akár a téli időszakban is támadhat.
Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb távolítsuk el. A kullancs eltávolításának módjáról is sok a tévhit. Nem szabad semmilyen olyan anyaggal (olaj, zsír) bekenni a bőrbe fúródott kullancs látható testrészeit, mert elzárja az oxigéntől, fuldokolni kezd, és testnedveit idő előtt visszaereszti a sebbe. Amennyiben kézzel próbáljuk kivenni a kullancsot, akkor is próbáljuk meg a tövéhez legközelebbi ponton megfogni, és az óramutató járásával ellentétes irányba enyhén megcsavarva kihúzni. A kullancs okozta vágás egy nyílt seb, ezért minden esetben a kullancscsípés helyét fertőtlenítő szerrel kezeljük le. A kullancs által terjesztett fertőző betegségek közül kiemelkedő a kutyákat megbetegítő és megtizedelő babéziózis (Babesiosis). A Babézia kezelés nélkül szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű betegséget okoz, amely vérszegénységben, veseelégtelenségben nyilvánul meg. Megelőző oltása nincs. Ha kutyánk hangulata hirtelen megváltozik, letörtté, kedvetlenné válik, hasa (lépe) nyomásra érzékeny, még akkor is gyanakodhatunk a babéziás fertőzésre, ha kullancsot nem találtunk kutyánkban, hiszen az főleg nagy szőrű állat esetén akár észrevétlenül is meghúzódhat a vérszívás teljes ideje alatt. Ilyen esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert ha már a kutya vizelete jellegzetesen sötétbarnává válik, életesélyei rohamosan romlanak.

Az ivartalanítás fontossága:
Magyarországon több millió kóbor kutya él, akiknek valahol van egy felelőtlen gazdája. Ezért a legnagyobb felelőtlenség, amelyet bármelyik gazda elkövethet a kutyákkal szemben az, ha indokolatlanul hagyja kutyáját elleni. Természetesen nem lehetünk a különböző fajták egészséges egyedeinek tenyészése ellen. A legnagyobb problémát a megélhetési szaporítók, illetve a keverék kutyákat nemtörődöm módon tartók és különböző okok miatt szaporodni hagyók viselkedése okozza. Aki nem egy konkrét fajta mellett tette le a voksát, hanem csak egy kutyát szeretne, ne a szaporítóktól vásároljon olcsón kutyát, hanem fogadjon örökbe egy helyes keveréket valamelyik állatmenhelyről, és gondoskodjon a kutya mielőbbi ivartalaníttatásáról.
Az ivartalanítással megelőzhetők különböző betegségek is, mint pl. szuka kutyáknál a méhgyulladásos és daganatos betegségei, és az emlődaganat kialakulása.
Kan kutyáknál a prosztata daganat, a végbél és heredaganat kockázata csökken, ill. megszűnik.Ezen kívül csökken a más kanokkal szembeni agresszió.

A mikrochip fontossága:
Sajnos Magyarországon még nem elég elterjedt a mikrochip alkalmazása. A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip csak egy drága piercing lenne, ha nem lennének adatbázisok, melyek a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik a tulajdonos adatait. A mikrochip beültetése egy fájdalom mentes 2 perces procedúra, melyet csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A mikorchip regisztrációját az azt beültető állatorvosnak kell elvégeznie, az általunk helyesen kitöltött adatok alapján. A beültetés után egy vonalkódot kell kapnunk, amit legjobb az állat oltási könyvébe beragasztani.
A regisztrációt minden esetben ellenőrizzük!Ezt a www.petvetdata.hu oldalon tehetjük meg, ahol csak az állat neve, faja és fajtája lesz megtalálható adatvédelmi okokból. Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált elveszett kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához!

A környezet tiszteletben tartása:
A kutyatartás nem azt jelenti, hogy a környezetünknek kötelessége különféle kellemetlenségeket elviselni, hanem azt, hogy kutyát nem tartó, kutyatartó és a kutya úgy él együtt, hogy kölcsönösen tiszteletben tartják egymás életterét. A kutya viselkedése elsősorban a gazdán múlik. Soha nem a kutya hibás, bármi is történik, hanem elsősorban a gazda. A felelőtlen kutyatartás súlyos következményekkel járhat. És a gazda kötelessége a kutyája által okozott kár megtérítése, a különböző szennyeződések eltakarítása is. A kutyatartás kultúrája környezetünkben igen alacsony szinten mozog. Ezért nagy a felelőssége az állatvédő szervezeteknek, melyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a gazdák megismerjék és alkalmazzák a felelős kutyatartás ismérveit.
A felelős gazda hosszútávban gondolkodik. Pontosan tudja, hogy ha egy kutyát vesz maga mellé – és teljesen mindegy, hogy drága pénzért vásárolja, vagy az út széléről szed össze egy csont sovány keveréket -, akkor az állat korától függően legalább 10-15 évre kell előre gondolkodnia. A kutyás családokban még a nyaralás, de akár a leghétköznapibb események, egy nagybevásárlás, vagy váratlan vendég fogadása is másképp zajlik, mint egy nem kutyás családban.

A kutya figyel rád, figyelj te is kutyádra:
A kutya képes kommunikálni az emberrel, képes az ember lelkiállapotát olvasni, és annak megfelelően viselkedni. Melyik gazda ne tudna arról beszámolni, hogy amikor beteg volt, kutyája akár napokig is őrizte betegágyát, vagy ha rosszkedvű a kutya végig ott volt mellette a bajban, sőt megpróbálta vigasztalni. A kutya legfontosabb feladata figyelni az embert, és a hosszú együttélés során megtanult az ember testbeszédével kommunikálni. A kutya képes szomorú, fájdalmas “arckifejezésre”, a kutya tud röhögni. Sőt képes saját fajának testbeszéde és az emberi testbeszéd között különbséget tenni (bár ezek a különbségek csak látszólagosak). Ha a kutya meredten néz egy másik kutyára, az a támadási szándék egyik jelzése. De ha imádott gazdáját bámulja meredten, akkor tudjuk, hogy csak fel szeretné hívni magára a figyelmet, igazából kérni szeretne valamit (falatkát, sétát).
A kutya gondolkodás nélkül életét adná emberének. Gazdájával szemben messze nem vár el ekkora áldozatot az együttélés.

Kutyát tartani különleges élmény, de komoly felelősség is. Mind a kutya, mind a gazda mind a környezet érdekében csak tudatosan, felelős gazda módjára, felkészülten szabad vállalni.

Csömöri Állatvédő Civil Szervezet - Kutyamenhely

Csömöri Állatvédő Civil Szervezet – Kutyamenhely

Messenger
csomorikutyak@gmail.com
+36 30 3 682 682