Ivartalanítás – Miért ivartalaníttassuk kutyánkat?

Miért ivartalaníttassuk kutyánkat?

Elsősorban azért, hogy – akaratunkon kívül se – gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylődő vagy az utcán kóborló kutyák számát!

Szinte hihetetlenül hangzik, ám igaz: Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya vegetál ezeken a helyeken, sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját – vagy a halált… Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, akikre senki nem tart igényt.

Beszéljünk az ivartalanítás gondolata kapcsán leggyakrabban felvetődő kételyekről is!

Ezek többsége abból fakad, hogy kutyánkat hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni, olyan érzelmeket feltételezni róluk, amelyek az állatoknál nincsenek meg. Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek – a kan sem! -, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől – ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek.

Hazánkban a jelenlegi helyzetben az lenne a kívánatos, ha csak a kifejezetten tenyésztésre szánt és arra alkalmas kutyák szaporodnának.

Téveszmék az ivartalanítással kapcsolatban

„Nem veszem el tőle a szaporodás lehetőségét, mert nem természetes.” – A kutyák mai élete sem nevezhető természetesnek (védőoltás, kutyatáp, stb.).

„Meghagyom neki az élvezetet.” – Az aktus a kutyák részére nem jelent élvezetet, sőt, a szukák számára gyakran fájdalmas.

„Elvegyem a férfiasságát?” – Kedves férfiak… ettől még az Önöké megmarad, így viszont sok betegségtől megóvható társunk!

„Drága a műtét.” – Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig többszörösen nagyobb költséggel jár.

„Meg fog változni a jelleme.” – Egy ivarérett kutya jelleme nem változik meg az ivartalanítás után.

„El fog hízni.” – Csökkenhet a kutya táplálékigénye, azonban megfelelő odafigyelés mellett az elhízás elkerülhető.

„Majd gazdát keresünk nekik.” – Pontos számát sem lehet tudni, de közel milliósra tehető a Magyarországon található gazdátlan kutyák száma. Egy újabb „fölösleges” alom megszületésével sok másik kutyát ítélünk halálra.

„Egyszer szülnie kell.” – Ezt a téveszmét az Állatorvosi Kamara is megcáfolta, orvosilag semmi sem indokolja a kutya legalább egyszeri elletését.

Az ivartalanítás előnyei

Nem alakul ki állvemhesség, amely jelentősen megviseli a szukák szervezetét.
Szukák esetében a beavatkozás csökkenti az emlő- és méhdaganat kialakulásának kockázatát.
Nem állnak fenn a szüléssel járó kockázatok.
Kivédhető a tüzelési időszakban megjelenő kan kutya invázió.
Kan kutyáknál elkerülhetőek a prosztata-rendellenességek, valamint a heredaganat kialakulása.
Megszűnik a tüzelési időszakban felmerülő kóborlási hajlam.
Elkerülhető az agresszív viselkedés.