Ha gazdátlan állatot látunk, ne hagyjuk magára!

Ha gazdátlan állatot látunk, ne hagyjuk magára!
Amennyiben gazdátlan kutyust, cicát vagy bármilyen háziállatot látunk, segítsünk vagy kérjünk segítséget, ebben a hidegben kevés az esély egy fedél nélküli, étlen-szomjan lévő állatnak a túlélésre.
Figyeljünk saját kutyusainkra is fokozottabban ebben a hidegben:

Kutya hideg

  • A kint élő kutyusoknak biztosítsunk házat, lehetőség szerint szigetelt, vízhatlan búvóhelyet, és azt szalmával béleljük (melegen szárazan tart, sokkal jobb, mint a takaró!)
  • A kinti kutyusok fokozatosan alkalmazkodnak a hőmérséklet csökkenéséhez, vastagabb bundát növesztenek, a bőr alatt vastagabb zsírréteget halmoznak fel, viszont energiaszükségletük megnő, ezért emeljük meg étel adagjukat, tápláló minőségi étellel etessük őket. Víz mindig legyen nekik, lehetőség szerint naponta többször adjunk langyos vizet, ami lassabban fagy be.
  • A bent tartott kutyusok a lakás melegéhez alkalmazkodnak, így őket jobban megviseli a kinti hideg, ezért télen ne nyírjuk le a kutya szőrét vagy ruhát adjunk rá kivitelkor, illetve ne fürdessük meg, mert a bőrön lévő zsírokat lemossuk, ami fontos annak védekezőképességéhez.
  • A sajnos még mindig sokak által használt sószórás az utakon szintén káros lehet kutyusainkra, ezért séta után mossuk meg a mancsait, alacsonyabb kutyusoknál a hasát is így eltávolítva a sót és egyéb vegyszereket. Használhatunk mancsvédő krémeket, vazelint is a talpára.
  • Az autóban soha ne hagyjuk magára télen se a kutyát – hűtőszekrényként működik.
  • A havat sok kutyus szívesen „eszi”, de ezt a hagyjuk, mert megfázhat a torkuk. A torokgyulladás tünetei: köhögés, nehezebb nyelés, étvágytalanság, láz. Gyomorgyulladás is felléphet a hóevéstől, ilyenkor a kutya többször hányhat, akár véreset is.
  • Elsősorban szuka kutyusoknál fordul elő, hogy felfáznak, hólyaghurutot kapnak, ennek tünetei a gyakori vizelési inger, súlyos esetben véres vizelet, előfordulhat fájdalom is.