Felkészülés a télre

Jön a tél. Erre háziállatainkat is fel kell készítenünk. A kint lakó kutyáknak méretüknek megfelelő, és lehetőleg legalább pléddel vagy jobb esetben szalmával bélelt kutyaház szükséges, jobb minőségű és valamivel több élelemre van szükségük, hogy szervezetük, szőrük is erősebb, ellenállóbb legyen.
Ugyan ilyenkor kevesebbet isznak, de vizüket akkor is gyakrabban kell cserélni, mert gyorsan befagy. Ha van olyan cica, aki szintén csak kint lakó, neki is legyen búvóhelye, vagy kis házikója, akár egy fedett, bélelt doboz is megfelelő, ahol össze tud gömbölyödni.
A madaraknak tegyünk ki etetőt magokkal.
Sajnos egyre több olyan háztartás kerül a látóterünkbe, ahol a kutyákat ház nélkül tartják, vagy csak egy hordó, gumiabroncs a lakóhelyük. Ezek a kutyák valószínűleg egyáltalán vagy csak nehezen vészelik át a telet, megbetegszenek, megfagynak, izületeik tönkremennek.
Kérünk mindenkit, hogy ha tudomása van ilyen helyről, szóljanak a gazdiknak a veszélyekről, hívják fel a figyelmüket a helyes tartásmódról.
Mi is igyekszünk figyelemmel kísérni és segíteni az ilyen kutyákon, akár csak úgy, hogy egy kutyaházat a rendelkezésükre bocsájtunk.
Sajnos a mi házkészleteink is végesek, ezért ha van tudomása olyan használaton kívüli kutyaházról, amit a tulajdonosa nekünk adna, értesítsen bennünket, szükség esetén a szállítást megoldjuk. Saját készítésű házaknak is nagyon örülnénk, kis kézügyességgel, akár már nem használt bútorlapból is lehet házat készíteni.
Az év vége és a tél elkerülhetetlen része a szilveszter és ezzel sajnos a petárdázás.
Nagyon sok kutya retteg ettől a hangtól és akár a kerítést is átugorva elmenekül. Sokuk soha nem kerül elő, egy autó kerekei alatt végzik vagy elbújnak valahol és éhen halnak, megfagynak.
Miután az aki petárdázik, tüzijátékozik nincs tekintettel a környezetében élő állatokra és sajnos már emberekre sem, ezért kérünk minden kutyatulajdonost, szilveszter előtt, alatt és után pár nappal gondoskodjon kutyája és macskája felügyeletéről, zárja be ha egyedül marad otthon.
Ha erre nincs mód, a kutya nyakában legyen egy biléta a gazdi elérhetőségével, vagy legyen benne regisztrált chip a helyes adatokkal. Így a kutya pár óra alatt hazakerülhet, megmenekülve a haláltól vagy esetlegesen a menhelyre, sintértelepre bekerüléstől, ahol ezekben az időkben egyébként is többszörös a foglaltság.
Ha a baj már megtörténik, a kutya elveszik, haladék nélkül értesítsen minket a csomorikutyak@gmail.com email címen, küldjenek fotót a kutyáról, adják meg az elérhetőségeket és pontos adatokat, mikor, honnan veszett el a kutya.

Szeretnénk, ha minden háziállat gazdája védőszárnyai alatt békében, egészségben vészelné át a tél megpróbáltatásait, ebben pedig Ön is segíthet.

Köszönjük odafigyelését és együttműködését.