Európai unió és az „örökbefogadási” lehetőségek

Talán itt lenne az ideje annak, hogy tüzetesen megvizsgáljuk a társadalom lelkiállapotát, hisz sokak szerint ezt képezi le a menhelyek, a sintértelepek telítettsége.
Vajon igazán európaiak vagyunk vagy csak az Európai Unió földrajzi területén élünk?
De mit is akarunk? Hisz az utcára került emberek problémáit sem igazán tudjuk megoldani.
Azért különbség van, hisz az utcára került ember önállóan el tudja dönteni, hogy mi jó számára, míg az utcára került, halálra ítélt állatok nem tudnak kihez fordulni.
Hazánkban az örökbefogadási procedúra ugyan alapos, de még így is sokkal egyszerűbb, mint pl a szomszédos Ausztriában, ahol szinte egy gyerek örökbefogadásának megfelelő feltételekkel kell rendelkeznie az új gazdának. (helyzettanulmányok, bankszámla, szomszédok)
Kik adnak örökbe? A menhelyek. De miből léteznek a menhelyek? Minimális önkormányzati támogatásból és adományokból, 1%-ból. Vannak, aki azt hiszik, hogy a menhelyek üzemeltetése nagy üzlet. Ez nagyon téves hiedelem. Először is össze kell toborozni egy megszállott, elkötelezett csapatot, aki a saját munkájukat követően, a családi teendők mellett, fáradtan, szabad idejükben, önkéntes alapon végzik ezt a tevékenységet.
És nem elég, hogy önkéntesek legyenek, telephely legyen, hanem felszerelés kell, állatorvos és még tengernyi kiadás van. De mire is?
Az élelemre, ivartalanításra, az oltásokra, a chipezésre, egyéb orvosi költségekre és ez sem elég, mert amikor a menhely már tele van, akkor a pénzt, munkát, fáradtságot nem figyelembe vevő önkéntesek szíve szinte megszakad, mert nem tudnak újabb, kidobott, magukra hagyott kutyákon-macskákon segíteni.
A segíteni akaró emberek, sokszor nem értik, h miért nem tudnak több állatot fogadni, igaz az 1%-ukat jó esetben odaadják, de a tudatukig nem jut el, hogy ez létkérdés a menhelyeknek, de ez nem elegendő. 2011. sem ígér sok jót örökbefogadás területén, hiszen hazánk gazdasági helyzete még messze van a felemelkedéstől.
Látogatásunk során a Csömöri Menhelyet nehezen tudtuk megközelíteni a csikorgó hidegben és a sártengeren keresztül.
Örömmel fogadták a látogatókat, szegények azt hitték, hogy potenciális gazdák érkeztek.
Azon kérdésre, hogy milyen megoldást látnak a jövőt illetően, a következőket mondták:
„Nagyon fontos az emberek felvilágosítása az ivartalanítás fontosságáról, hisz napjainkban az emberek képtelenek állataik magánéletére odafigyelni és így a nem kívánt utódok jobb esetben a menhelyeken landolnak, akik rontják a már ott tartózkodó felnőtt kutyák esélyeit a gazdihoz kerülésben.
Nem kevésbé fontos, az állatvédelmi törvény betartása és betartatása. Itt lenne az ideje a rendőrség szerepét elismerni és hatáskörét tovább bővíteni. Például az amerikai RSPCA mintájára állatrendőrséget létrehozni, hogy meg lehessen menteni az alig 1 méteres láncon vagy szűk kennelben, fedél vagy víz, élelem nélkül tartott kutyákat.”
Mi történik azokkal a kutyákkal, akik az utcára kerülnek és nincs regisztrált chip a nyakában.
Erre már egy nagyon jól szerveződött állatvédőkből álló csapat van jelen az interneten, akik folyamatosan figyelik és kezelik a nekik bejelentett elveszett és megtalált állatok adatait. Ez a munka szilveszterkor kb tízszeresére nő a
petárdázások, tüzijátékok használata miatt.
A kutyák nagy részét sikerül hazajuttatni, sokat viszont sosem találnak meg ill. nem lesz meg a gazdája, ők is a menhelyekre kell, hogy kerüljenek.
A hazajuttatásban segít a kutya nyakában elhelyezett rizsszem nagyságú chip, amit állatorvos helyez be és egyből regisztrálnia kell egy erre a célra létrehozott rendszerben a tulajdonos és a kutya adataival. Ha ilyen kutyát találnak, akár 1 órán belül hazajuthat az elkóborolt kedvenc. Az állatvédelmi törvény a menhelyeket már kötelezi a kutyák chipezésére, e nélkül kutya nem adható örökbe. Ennek anyagi vonzatát is a menhelyeknek
maguknak kell kigazdálkodnia.
Ha a kedves olvasó eme rövid cikk után úgy érzi, hogy szeretne örökbefogadni egy menhelyen élő állatot, akkor itt a lehetőség. A Csömöri Kutyamenhely pártfogoltjait megtalálja a www.csomoriallatvedok.hu oldalon. Aki ezt rajta kívül álló okok miatt nem tudja megtenni, az adója 1%-ával is tudja támogatni a fent említett menhelyet.
Adószám: 18712397-1-13
De segíthet máshogy is. Jelentkezhet ideiglenes befogadónak, hogy ne kelljen utcán hagyni azt a kutyát, akit teltház miatt már nem tudnak fogadni. Vagy kimehet játszani, foglalkozni a kutyákkal, megsétáltatni őket, hiszen erre a napi etetés és takarítás mellett nagyon kevés ideje jut a gondozóknak. És önnek is ez egy kellemes, egészséges elfoglaltság lehet.
További információért keresse meg a menhely önkénteseit a csomorikutyak@gmail.com> email címen vagy a 06 30 368 2682-es telefonszámon.
Köszönjük együttműködését.