És megint egy alom….

Már megint egy alom. És még egy és még egy. Na persze véletlenül. Mert nem vettük észre, mert azt hittük, hogy tudunk rá vigyázni, hogy nem jön át a szomszéd kutya, hogy nem szökik meg abban a bizonyos pár napban, stb.
Mindig ezeket a mondatokat halljuk, mikor felhívnak minket, hogy segítsünk elhelyezni a kiskutyákat, mert megint született 6db, 8 db, x db. És kapjuk az ígéreteket, hogy ez az utolsó.
És persze oldjuk meg a problémát, helyezzük el a kiskutyákat, mert mi vagyunk az állatvédők. Mi segítünk, de minden ilyen esetnél kérjük szépen, hogy ivartalanítsák a mama kutyát a következő tüzelés előtt, hogy ne legyen több alom. Az ígéret mindig mindenkitől megvan. Csak a betartása nincs.
És mi van ha nemet mondunk? Akkor nem is vagyunk állatvédők és a legjobb esetben a kölyköket egy dobozban a menhely kapujában találjuk meg vagy az erdőben, vagy a kuka mellett. Ha megtaláljuk még élve őket. A legrosszabb esetben „elintézik” őket. Mert valaki szerint ez is egy megoldás.
Miért nem értik meg az állattartók az ivartalanítás fontosságát?
Hogy az ivartalanítással megelőzhetők különböző betegségek is, mint pl szuka kutyáknál a méh gyulladásos és daganatos betegségei, és az emlődaganat kialakulása.
Kan kutyáknál a prosztata daganat, a végbél és heredaganat kockázata csökken ill. megszűnik.
Ezen kívül csökken a más kanokkal szembeni agresszió.
És nem utolsó sorban nem lesz több véletlen alom.
Minden egyes véletlenül megszületett kölyökkutya rontja egy már menhelyen lévő kutya örökbeadási esélyeit.
Ők is véletlenül születtek valahol, vagy csak megunták és kidobták őket. És most gazdira várnak, napról napra reménykedve.
Most már az ígéretekben nem hiszünk. Feltételeket szabunk és mi visszük el a mamakutyát ivartalaníttatni. Még ha ez a megoldás nem is szimpatikus mindenkinek.
Mellettünk szól, hogy mi minden esetben felajánljuk anyagi és gyakorlatbeli segítségünket is, mert tudjuk, hogy sokaknak megterhelő egy ilyen műtét költsége.
De szélmalomharcot vívunk ezen kívül is, mert kóbor kutya sajnos mindig lesz, és a menhelyek mindig tele lesznek. Az ilyen véletlen almok nélkül is.
Kérjük, hogy ivartalanítsa kedvencét és segítsen nekünk ennek a népszerűsítésében.
Köszönjük.