Ivartalanítás!

Az ivartalanítás fontossága avagy kölyökkutya dömping Csömörön

Már megint egy alom. És még egy és még egy. Na persze véletlenül. Mert nem vettük észre, mert azt hittük, hogy tudunk rá vigyázni, hogy nem jön át a szomszéd kutya, hogy nem szökik meg abban a bizonyos pár napban, stb.
Mindig ezeket a mondatokat halljuk, mikor felhívnak minket, hogy fogadjuk be vagy jobb esetben segítsünk elhelyezni a kiskutyákat, mert megint született 6db, 8 db, x db.
És persze oldjuk meg a problémát, mert mi vagyunk az állatvédők.
Meddig lehet ezt folytatni? Mit kell ahhoz tennünk, hogy az emberek, az állattartók megértsék az ivartalanítás fontosságát. 2011-ben 41 kölyökkutya került menhelyünkre. Ez a szám 2010-ben 18 volt! Megdöbbentő. És történik ez annak ellenére, hogy szervezetünk az önkormányzat segítségével folyamatos ivartalanítási kedvezményt biztosít.
Miért nem értik meg az állattartók az ivartalanítás fontosságát?
Az idei év első „termését” január 6-án kaptuk. Egy autóból a Csömör és Kistarcsa közötti erdőben tettek ki zsákban 6 db alig 3 hetes kölyköt. Ha épp nem takarítják az erdőt és veszik észre a csomagot, ezek a kölykök 1 órán belül megfagynak, éhen halnak. Milyen embernek kell lennie annak, aki ezt megteszi??

Sokan nem tudják, hogy az ivartalanítással megelőzhetők különböző betegségek is, mint pl szuka kutyáknál a méh gyulladásos és daganatos betegségei, és az emlődaganat kialakulása.
Kan kutyáknál a prosztata daganat, a végbél és heredaganat kockázata csökken ill. megszűnik.
Ezen kívül csökken a más kanokkal szembeni agresszió és a szökési vágy.
És nem utolsó sorban nem lesz több „véletlen” alom.
Minden egyes „véletlenül” megszületett kölyökkutya rontja egy már menhelyen lévő kutya örökbeadási esélyeit. Márpedig Magyarországon jelenleg több százezer kutya él az utcán és menhelyeken.
Ők is véletlenül születtek valahol, vagy csak megunták és kidobták őket. És most gazdira várnak, napról napra reménykedve.
De szélmalomharcot vívunk ezen kívül is, mert kóbor kutya sajnos mindig lesz, és a menhelyek mindig tele lesznek. Az ilyen „véletlen” almok nélkül is.
Ezúton kérjük a lakosságot, legyenek ezzel az üggyel szemben egy kicsit érzékenyebbek. Csak kicsit gondoljanak bele ezeknek az árva, utcán éhező, fázó vagy éhen haló kutyáknak a helyzetébe. Mert minden kóbor kutyáért egy ember a felelős.
Kérjük, hogy ivartalaníttassa kedvencét és segítsen nekünk ennek a népszerűsítésében.

Ennek a rengeteg kölyökkutyának az ellátása és gondozása nagyon nagy terhet rótt egyesületünkre.