Kedvenceink téli ellátása

Hogyan óvjuk kisállatainkat a hidegtől?

A télre, a hidegre az állatoknak ugyan úgy fel kell készülniük, mint az embereknek. Csak őket a gazdáknak kell felkészíteniük. Az alábbiakban leírunk pár tanácsot, hogyan tegyék ezt.

A részben vagy teljesen kint tartott kutyákra vonatkoznak első sorban ezek a tanácsok természetesen, a szobakutyáknak nagy szerencséjük van, ők nem fáznak. Rájuk legfeljebb egy kis ruhácskát kell adni a séta idejére, azt is csak akkor, ha rövid szőrűek.
A kinti kutyáknak a tél beköszöntével több és tápanyagdúsabb élelemre van szükségük, hogy szervezetük is felkészüljön a hidegre. Kapjanak nagyobb adag és táplálóbb ételt, ha lehet, etessék őket kétszer egy nap, reggel kevesebbet, este a normál vacsoraidőben többet. Ahogy nekünk, embereknek is, nekik is jól esik ilyenkor a meleg étel. Ha nincs mód főzni nekik és csak konzervet vagy tápot esznek, akkor nem árt egy kis zöldségből vagy leveskockából meleg levest készíteni nekik, amit csak hozzá kell önteni a vacsorájukhoz. A kutyaházat is át kell nézni, nem szellős-e valahol. Béleljék ki szőnyeggel, meleg pléddel vagy jobb esetben szalmával, ami nagyon jó „fűtés” az állatoknak és azok a kutyák is elviselik, aki a plédeket kirángatják a házból. A háznak mindig megfelelő méretűnek kell lennie, hogy a kutya a leheletével be tudja azt fűteni magának. A bejáratra lehet rakni akár szőnyegből is függönyt vagy készen kapható hővédó fóliát (3-4 ezer forint). A kutyának legyen elég mozgástere, tartósan láncon vagy kennelben lévő kutyákat is engedjék legalább éjszakára szabadon vagy sétáltassák meg őket. (Az állatvédelmi törvény értelmében tilos: •ebet tartósan 10 m2 -nél kisebb területen tartani, •ebet huzamosabb ideig 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve tartani •patás állatot és ebet állandó jelleggel kikötve tartani)
A kinti macskákra szintén vonatkoznak majdnem teljes egészében az előbb leírtak. Nekik is legyen búvóhelyük, lehet ez akár egy kisebb kutyaház vagy kibélelt macskakosár, kapjon meleg tejet. A legjobb, ha éjszakára zárt helyen szállásolják el őket, így az éjszaka rájuk leselkedő veszélyektől is megóvhatják őket.
Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a madarakról sem, tegyenek ki nekik téli eleséget – lehetőleg olyan helyre, ahol ha esznek, a macska nem tudja őket levadászni.

A tél velejárója a szilveszter és sajnos a petárdázás is. Nagyon sok kutya retteg ettől a hangtól és akár a kerítést is átugorva elmenekül. Sokuk soha nem kerül elő, egy autó kerekei alatt végzik vagy elbújnak valahol és éhen halnak, megfagynak.
Aki petárdázik, tüzijátékozik nincs tekintettel a környezetében élő állatokra és sajnos már emberekre sem, ezért kérünk minden kisállattartót, szilveszter előtt, alatt és után pár nappal gondoskodjon kutyája és macskája felügyeletéről, zárja be ha egyedül marad otthon. Gyengébb idegzetű kutyák kaphatnak némi nyugtatót –csak és kizárólag melegben elhelyezett kutyák esetében, mert a szedálás a hidegben életveszélyes lehet – kérjék ki erről állatorvosuk véleményét. Ha erre nincs mód, a kutya nyakában legyen egy biléta a gazdi elérhetőségével, vagy legyen benne regisztrált chip a helyes adatokkal. Így a kutya pár óra alatt hazakerülhet, megmenekülve a haláltól vagy esetlegesen a menhelyre, sintértelepre bekerüléstől, ahol ezekben az időkben egyébként is többszörös a foglaltság.
Ha a baj már megtörténik, a kutya elveszik, haladék nélkül értesítsen minket telefonon és emailen, küldjenek fotót a kutyáról, adják meg az elérhetőségeket és pontos adatokat, mikor, honnan veszett el a kutya.
Szeretnénk, ha minden háziállat gazdája védőszárnyai alatt békében, egészségben vészelné át a tél megpróbáltatásait, ebben pedig csak Ön segíthet.