Mit tegyen ha elveszett, vagy ha talál…

A Csömöri Állatvédő Civil Szervezet már több mint 10 éve működi Csömörön. Ezt sokan tudják, de sokan még mindig nem.
Abban szeretnénk tanácsot adni, hogy mit tegyenek ha véletlenül elveszik kedvencük vagy ha találnak egy kutyát. Először is a szökést minden lehetséges módon meg kell akadályozni. A kerítés legyen mindenhol megfelelő, a kutya ne tudjon se kibújni, se kimászni. Hazaérkezéskor is vigyázzunk, ne slisszoljon ki a lábaink között, mellett. Gépkocsi ki-, és behajtáskor legyen egy személy, aki megfogja a kutyát vagy legyen egy hely, ahova arra a pár percre bezárjuk vagy kössük meg. (Csak és kizárólag arra a pár percre!)
A kutyát soha ne engedjük egyedül, felügyelet nélkül az utcára. Rengeteg veszélynek tesszük ki, ha ezt megengedjük neki.
Egy elvesztés esetén nagyon sokat segíthet a hazajuttatásban egy nyakörv bilétával, amin a gazdi neve és aktuális telefonszáma szerepel illetve egy regisztrált chip. A megtaláló a bilétáról azonnal, az orvos a chipből pedig pár perc alatt meg tudja találni a gazdát.
Ivaros, szökős kan kutyák esetében nagyon sokat segíthet az ivartalanítás, a műtét után pár hónappal, a kutya sokkal nyugodtabb lesz, nem akar majd tüzelő szukák illata után indulni.
(Az ivartalanítás fontosságáról következő cikkünkben olvashat.)
Ha mégis megtörtént a baj, azonnal kezdjék a kutyát keresni és értesítsenek minket telefonon és írásban a kutya adataival és fényképével. Ha nem kerül elő pár órán belül, készítsenek fényképes plakátot, amit kihelyeznek forgalmasabb üzleteknél és az állatorvosnál. Ha a kutyus időközben hazakerül, erről is küldjenek értesítést illetve a plakátokat távolítsák el.

Ha kutyát találnak, bizonyosodjanak meg róla, hogy van-e a kutyán nyakörv bilétával. Ha nincs, akkor a következő lépés, hogy próbálják a kutyát biztonságba helyezni, megetetni, megitatni, illetve eljuttatni az állatorvoshoz megnézetni, hogy van-e chip a nyakában. Eközben természetesen értesítsenek minket.

Sokan nem értik, miért nem tudunk 1-1 látott, talált kutya esetén azonnal intézkedni és a kutyát a menhelyen elhelyezni. Ennek több oka van. Szinte minden egyes tagja a szervezetnek munka és család mellett végzi ezt az önkéntes tevékenységet. Ebből adódik, hogy nem tudunk a nap 24 órájában, mint állatvédő tevékenykedni. Másrészt a menhely az esetek túlnyomó részében teltházzal működik. Akkor tudunk újabb kutyát fogadni, ha gazdihoz kerül egy, de még ebben az esetben sem biztos, attól is függ, hogy milyen nemű a talált illetve a begazdisodott kutya. A gyakorlatban sajnos ez úgy működik, hogy 1 kutya begazdisodik és 2-3 jönne a helyére.
Igyekszünk minél hamarabb segíteni, de kérjük Önöket, hogy legyenek együttműködők. Ha az Önök kutyájáról lenne szó, biztos örülnének, ha segítenének neki és nem elzavarnák vagy a sorsára hagynák, amíg biztos kezekbe nem kerül.